Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απαντάει η Κύπρος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μάλιστα, ο Πάνος Κελάμης, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, μιλώντας στο euronews από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προέβλεψε «τσουνάμι» εξερευνητικών γεωτρήσεων, φέτος, στην Κύπρο.
Πάνος Κελάμης (διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου): «Το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα δούμε τις ανακαλύψεις που όλοι περιμένουν στην Κύπρο.»
Συμέλα Τουχτίδου (euronews): Ακούμε ωστόσο ότι υπάρχουν εντάσεις στην περιοχή, ότι υπάρχουν πολεμικά πλοία από την Τουρκία που δημιουργούν προβλήματα, ισχύει αυτό;
Πάνος Κελάμης:«Η Κύπρος αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε ξανά με τα στρατηγικά ενεργειακά μας σχέδια. Η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με όλες τις γύρω χώρες, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία. Και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε ακόμα περισσότερες υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότιμης βάσης.»
Συμέλα Τουχτίδου: Υπάρχουν όμως κάποια περιστατικά, σωστά;
Πάνος Κελάμης: «Φυσικά, αλλά τι μπορεί να κάνει κανείς; Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να παραμείνει προσηλωμένος, να οργανώνει όσο καλύτερα γίνεται τα μελλοντικά σχέδια και να τα εκτελεί»
Συμέλα Τουχτίδου: Αυτά τα γεγονότα έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις;
Πάνος Κελάμης: «Όντως, έχουμε μία καθυστέρηση στη “Σουπιά”. Όμως, είμαι αρκετά σίγουρος ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Όπως προανέφερα, οι χώρες πρέπει να σέβονται η μία την άλλη. Αυτό κάνει η Δημοκρατία της Κύπρου, ακολουθεί σταθερή πορεία και είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Φυσικά, σε μία διαδικασία εξόρυξης, γενικά σε μία διαδικασία εκμετάλλευσης, μπορεί να δούμε κάποιες καθυστερήσεις. Όμως θα πω κάτι που μπορεί να ακουστεί ως υπερβολή, αλλά δεν είναι. Το 2018, η Κυπρός θα γνωρίσει ένα «τσουνάμι» εξερευνητικών γεωτρήσεων.»
Όπως εκτιμά ο Πάνος Καλέμης οι γεωτρήσεις αυτές θα είναι τουλάχιστον τέσσερις, την ώρα που στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, θα κυμαίνονται μεταξύ 14-16. Αν συγκρίνει κανείς τα μεγέθη των δύο χωρών, καταλαβαίνει τον χαρακτηρισμό «τσουνάμι».
gr.euronews.com